Działania Fundacji

Poniższe inicjatywy Fundacji to podstawowe działania, które wyznaczają kierunek naszej pomocy i współpracy z innymi instytucjami.
Pomysły te realizujemy również we współpracy ze Stowarzyszeniami, Fundacjami, placówkami opiekuńczo-wychowawczymi i edukacyjnymi. Eventy dla sektora biznesu realizowane są głównie w celach promujących profilaktykę i edukację.
Jesteśmy również otwarci na pomysłowość innych wspaniałych ludzi. Zapraszamy wszystkich, którzy chcą się dzieliś swoją PASJĄ POMAGANIA...

Sprzedaż biżuterii strażackiej

Specjalnie dla Fundacji została przygotowana spersonalizowana linia limitowanej autorskiej biżuterii o charakterze strażackim, stworzona przez łódzką projektantkę biżuterii Dorotę Tomaszewską.
Uproszczone wzory oraz oryginalne formy i kształty pozwalają przemienić strażackie atrybuty w postać oryginalnej biżuterii. Elementy wytworzone są ze stali szlachetnej i sznurka jubilerskiego o regulowanej wielkości, którą łatwo dopasować do ręki. Ręcznie szlifowane i polerowane na wysoki połysk dają efekt niecodziennego dodatku.
Ta piękna biżuteria dedykowana jest dla małego i dużego strażaka, dla dziewczyny i chłopaka, dla fanów straży pożarnej i przyjaciół Fundacji, którą można nosić na co dzień i od święta.
Kupując tą biżuterię wspieracie Państwo działania statutowe fundacji.

Dla przedszkoli - "Bądź jak Strażak", warsztaty edukacyjne

Nauka w przedszkolu tego, co bezpieczne, jest elementem systemu kształcenia w Polsce. Promocja wiedzy i bezpiecznych zachowań, zapobieganie sytuacjom zagrażającym bezpieczeństwu, umiejętność zachowania się w sytuacji zagrożenia, zgłaszania pomocy lub jak o nią poprosić to podstawowe cele tego projektu.
Ta inicjatywa ma postać różnorodnych form od zagadnień teoretycznych do ćwiczeń praktycznych, np. symulacji ratowniczo-gaśnicznej.

Dla przedszkoli - Pierwsza Pomoc, warsztaty edukacyjne

Organizujemy szereg warsztatów, pokazów i kursów dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Zajęcia prowadzą strażacy, którzy zapewniają dużo atrakcji, w tym spotkania z psem tropicielem, testowanie sprzętu i ubioru ratowniczego. Każde dziecko może również zasiąść za kółkiem wozu strażackiego i włączyć syrenę.
Pierwsza pomoc udzielana Misiowi to ciekawa zabawa prowadzona przez instruktorów, którzy wraz z dziećmi bawią się, ćwiczą i rysują. Warsztaty dla dzieci pomagają oswoić się z tematem pierwszej pomocy oraz rozwijać w nich od najmłodszych lat poczucie obowiązku niesienia pomocy innym.
Zapraszamy do współpracy przedszkola, kluby malucha i inne instytucje, w których mogą być zorganizowane takie warsztaty.

Dla fundacji - spełniamy marzenia

Spełnianie marzeń to obszar działań, które otwierają drzwi niekończącej się pomysłowości. Nasze strażackie zaplecze daje nam możliwość zrealizowania dziecięcych marzeń bycia strażakiem. We współpracy z innymi fundacjami i organizacjami wprowadzamy "marzyciela" w świat zainscenizowanego pożaru, jazdę wozem bojowym, konieczność ratowania poszkodowanych często z wykorzystaniem aparatów tlenowych, pokonywania przeszkód utrudniających ewakuację oraz przeprowadzenia pierwszej pomocy poszkodowanym.
Pamiątkowe zdjęcia i wspólna zabawa na zakończenie akcji to najprzyjemniejsze wspomnienia.

Współpraca z firmami - Biznes Odpowiedzialny Społecznie (CSR)

Pożary to nie jedyne interwencje strażaków. Strażacy i Fundacja MS współpracuje z wieloma stowarzyszeniami, firmami i instytucjami, którym pomaga w zabezpieczeniu medycznym oraz porządkowym różnych imprez czy eventów. Poprzez współpracę z Fundacją firmy kształtują swój pozytywny wizerunek i wdrażają program społecznego zaangażowania.
Partnerami Fundacji MS mogą zostać firmy z różnych działów gospodarki, które adaptują specjalnie przygotowany program marketingu społecznego. Proponujemy udział w długofalowych projektach i kampaniach społecznych.

Dla firm - kursy pierwszej pomocy

Kursy wstępne i okresowe w zakresie udzielania pierwszej podstawowej pomocy dzieciom i dorosłym kierowane są do przedszkoli, szkół, firm i instytucji. Możliwe są również kursy rozszerzone dla zespołów, których specyfika pracy zwiększa ryzyko wypadku. Grupę szkoleniowców-ratowników, tworzą specjaliści z zakresu ratownictwa medycznego, którzy w codziennej pracy praktykują zdobytą wiedzę i chcą się nią dzielić z innymi.
Zaletą oferowanych kursów jest mocny nacisk na praktykę. Dzięki temu każdy uczestnik szkolenia będzie miał szansę wzięcia udziału w sytuacjach zagrożenia życia, które mogą wystąpić każdego dnia na ulicy. Ponadto nie zabraknie również aspektów psychologicznych, takich jak przełamanie strachu przed udzieleniem pierwszej pomocy.

Współpraca z OSP i PSP

Służba Mundurowa, do której należą bez zwątpienia Strażacy, są instytucją najwyższego zaufania społecznego.
Niezależnie od jednostki, Państwowej Straży Pożarnej czy też Ochotniczej Straży Pożarnej, strażacy wspierają nas swoją wiedzą i doświadczeniem. Współpracujemy na płaszczyźnie barterowej w zakresie akcji edukacyjnych oraz eventów.
Zabezpieczanie imprez masowych, jak i czuwanie nad bezpieczeństwem obywateli to bez zwątpienia nienaganne atuty potrzeby społecznej, które poprzez dorosłą zawodową promocję pracy strażaka, kształtują zachowania dając przykład małym strażakom.

Wolontariat - podaj swoją dłoń

Charytatywność to zbiór działań mających na celu niesienie pomocy tym, którzy jej potrzebują, w sposób bezinteresowny, dobroczynny i filantropijny.
Fundacja Mała Straż stwarza taką możliwość każdemu. Każdy jest dla nas ważny, z głową pełną pomysłów, sercem pełnym zapału i wyciągniętą pomocną dłonią. Dla ludzi z PASJĄ POMAGANIA jest to szansa na wypełnienie pustki w życiu.
Fundacja daje również firmom i instytucjom możliwość połączenia swoich celów biznesowych z działalnością charytatywną. W ten sposób mogą one wzbogacić swoją strategię marketingową pomagając przy tym innym.

Sportowe pasje

Sportowe przyjemności, zaszczepianie aktywności fizycznej, zdrowej rywalizacji sportowej i dzięki temu realizowanie swoich sportowych pasji, to kolejne nasze wyzwanie do zrealizowania.
Konkursy i zawody sportowe to najlepsza aktywność na nadmiar energii u dzieci i młodzieży, a zmierzenie swoich umiejętności ze strażackimi to jeszcze większe wyzwanie.